Преди повече от един век, когато комуникациите не са били това,

...
Преди повече от един век, когато комуникациите не са били това,
Коментари Харесай

Как стига до народа новината за обявената независимост?

Преди повече от един век, когато връзките не са били това, което са през днешния ден, по какъв начин стига до елементарните хора в разнообразни краища на България новината за оповестената Независимост? Отбелязването на този акт стартира безусловно на идната година. 

Според историка Мая Антова от Врачанския исторически музей каналите за прокламиране на независимостта на България са разнообразни.

" Едната опция е посредством периодическия щемпел, например с Факсимиле от Вестник " Миръ ". Това е един от огромните вестници, който излиза в България след Освобождението. Така че там усещанията, които са отразени, стигат до по-голям кръг от хора. Другият канал, по който това може да се случи, е в самото другарство сред хората. 

Защото българската национална идея сплотява българите още преди Освобождението и продължава да ги сплотява и по-късно. Когато поддържат връзка между тях, това е тематика даже освен на публично равнище, само че и на битово, тъй като след Освобождението имаме няколко беженски талази на българи от Македония и Тракия``, изясни пред NOVA NEWS Антова.

През 1909 година за първи път се отбелязва тържествено този ден. 

" Със събиране на централния площад, там където ръководещите произнасят тържествени слова. Тази процедура продължава и през 1998 година, когато празника е възобновен ", добави още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР